Recepty z rakytníka
Rakytník s medom
Najjednoduchší a najrýchlejší recept na zdravie:
Plody
rakytníka rešetliakového nasypem do pohára so širokým uzáverom
/ asi do 2/3 / a zalejem rozpusteným medom. Uložím do tmy a
chladu. Hotový je za 3 týždne.
Užívam ho denne nalačno v množstve 5 bobuliek s medom, teda asi jednu kávovú lyžičku.
Po 20 minútach sa môžete naraňajkovať.
Takto upravený rakytník nás chráni pred jesennými virózami, ale pomáha aj pri poruchách trávenia. Lieči aj mnohé iné ochorenia . Rakytník a pravý včelí med je vynikajúca kombinácia.
Zaručí vám, že neochoriete na angíny či virózy celú zimu.
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej možno s úspechom použiť pri všetkých druhoch nachladnutia, bolesti hlavy, stresu, pracovnej aj športovej záťaži, pri rekonvalenscencii po chorobách a chirurgických zákrokoch, ako stimuláciu zažívania,
na zvýšenie odolnosti organizmu, regeneráciu tkanív a sliznice tráviaceho ústrojenstva , udržiava správnu hladinu cholesterolu, pomáha liečiť :
popáleniny a kŕčové žily , zápal horných dýchacích ciest , omrzliny a preležaniny, používa sa aj na viac druhov kožných chorôb, má pozitívne účinky pri rakovine zažívacej sústavy.
Spôsob prípravy :
Obraté nebo rozmrazené plody rakytníku sa musia najskôr rozdrviť, a to v mixéri pri malých otáčkach, nebo ešte lepšie v odšťavovači s rotačnou planžetou.
Drť sa dá ľahko precediť cez sitko, kde sa oddelí šťava od šupiek se semenami. Šťava sa potom ďalej spracováva rôznymi spôsobmi buď samostatne, nebo v kombinácii s inými ovocnými šťavami.
Šťava je dosť kyslá a výborne doplňuje zeleninu či ovocie, ktoré majú kyselín málo (mrkva, hrušky, jablka).
Z drti plodov po vylisovaní zostanú šupky a semená.
Tie je nutno dať na sito nebo na papier a dobre vysušiť. Vysušené sa potom môžu v sklenici uchovávať pre spracovanie na rakytníkový olej.
Pre domácu potrebu olej získame tak, že rozdrvené šupky so semenami zalejeme rovnakým objemom slnečnicového oleja.
Zmes sa ponechá v tme v sklenenej nádobe pri izbovej teplote asi 5 dní za každodenného premiešavania.
Behom tejto doby sa olej zafarbí do oranžova. Po prefiltrovaní zmesi cez husté plátno sa na výlisky naleje nový olej a rovnaký proces macerácie sa môže opakovať i po tretí raz.
Všetky oleje sa potom zmiešajú. Olej získa okrem krásnej oranžovej farmy i rakytníkovú vôňu.
Uchovávajte v chladne v tmavých fľaštičkách, vydrží vám rok, až do ďaľšej úrody.
Možno by vás zaujímalo...
pohľad z druhej strany alebo - ako to vidí vírus .....
Energetické miesta
Sú na svete miesta, kde sa realita len tenučko dotýka tohoto sveta, miesta brán a priechodov do iných dimenzií . Sú to požehnané miesta, spájajú nás so svetom detstva a časom, keď naše oči ešte videli , uši počuli a srdce vímalo záchvevy krídiel motýľov i víl.