Veľká robustná rastlina, dosahuje až 120cm výšky.
Na udržanie telesnej kondície doporučoval svetoznámy Maurice Messegué závodníkom Tour de France popíjanie záparu, pripraveného zo 6 špetiek mäty a 3 listu rozmarínu na 1 l čaju.
Ten istý autor mal veľké úspechy v boji proti frigidite a impotencii so zmesou 2 špetiek mäty piepornej a 1 špetky saturejky na pohár bieleho vínneho striku, podávané formou záparu
Táto mäta sa pestuje bez problémov na akejkoľvek pôde, rýchlo sa množí podzemnými výhonkami.
Pokiaľ ju chcete udržať v záhone, treba koreňové bariery, ale lepšie je ju nechať rásť voľne- je potom silnejšia a má viac liečivého účinku. Zvykne sa sťahovať po záhrade.
Zbiera sa predovšetkým list a vňať.
Mätová vňať - Herba menthae
Zbiera sa na začiatku kvitnutia v júli až septembri. Zber sa robí viackrát do roka, vždy za sucha, keď vňať dorastie do výšky 25 až 30 cm.
Suší sa na dobre vetraných miestach v tieni, v tenkých vrstvách. .
LIST:
ZÁPAR: Pripravuje sa z jednotlivej dávky 1,5 g, alebo z 1 kávovej lyžičky na šálku vody; pije sa 3 krát denne pred hlavnými jedlami. Často sa užíva aj 1-3% zápar.
VŇAŤ :
ZÁPAR: Používa sa jednotlivá dávka 3 g, alebo 2 kávové lyžičky na šálku vody; pije sa 3 krát denne pred jedením.
Zápach z ústnej dutiny odstránime zmesou mäty piepornej, rumančeka a šalvie.