Mäta je veľmi známa ako čajovina, ale tento druh, ktorý neobsahuje toľko mentolu ako mäta pieporná, sa v kuchyni dobre uplatní aj ako korenina. V niektorých krajinách servírujú baraninu, ale aj iné pečienky s omáčkou z mäty .
U nás sa ako korenie zriedkavo používa pre svoju vôňu, hoci napríklad v ovocných šalátoch dáva niekoľko lístočkov veľmi pikantnú príjemnú chuť.
Vynikajúcu chuť dáva plnke do moriaka spolu s materinou dúškou a majoránom.
Je veľmi zdravá, hlavne pri poruchách trávenia a plynatosti.
Používa sa aj v likérnickej a kozmetickej výrobe. Rastlina obsahuje éterické oleje, triesloviny, horké látky a kyselinu chlorogénovú.
Pestovanie: Pestuje sa v dobre obrobenej, hlbokej, stredne viazanej pôde s dobrým vodným hospodárstvom. Rozmnožuje sa na jeseň alebo na jar priesadami, resp. z výhonkov delením.
Naše sadenice nie sú žiadne úbohé semenáčky, všetky majú svoj prvý rok a prezimovanie vo voľnej prírode studeného Horehronia už za sebou, takže sa vám bezpečne ujmú.
Pri umelo vyrábaných koncentrátoch a tinktúrach z mäty pozor:
Vyššie dávky syntetického mentolu, respektíve silice (Oleum menthae piperitae), môžu spôsobiť otravu.
Deti reagujú na predávkovanie mentolu citlivejšie než dospelí. Otrava sa prejavuje vracaním.
Môže nastať aj paralýza vitálnych centier v predĺženej mieche.
Terapeuti musia rátať s možnosťou vzniku alergie na mentol.
Takéto vysoké množstvá mentolu NIKDY neobsahuje prírodná rastlina, len umelo vyrobené výťažky .
11
.